Praat jij weleens over je uitvaartwensen?

 

‘En toen was hij er opeens niet meer' 

Mijn vader met wie ik altijd diepgaande gesprekken had, overleed plotseling.
Over zijn en mijn uitvaart hadden we het nooit gehad.’ Een van de spelers maakte dit mee en ze is niet de enige. En dat terwijl praten over de dood en uitvaart naast zwaar ook licht is, zoals we tijdens het maakproces van deze voorstelling merkten.

‘Kom uit de kist’ gaat over een moeder die plotseling overlijdt en vader met drie dochters in verwarring achterlaat. Met niemand heeft ze haar wensen besproken. Alle vier de nabestaanden hebben eigen wensen, overtuigingen en verwachtingen. Ook moeder had ook vast enkele wensen gehad. Maar ja, welke…

‘Kom uit de kist’ is een voorstelling over verlangens, samen delen, gehoord willen worden, verdriet, (glim)lachen, mogelijkheden, afscheid nemen en praktische informatie rondom een uitvaart.


Spelers:

Marije den Boer:    Dochter Loes     “Leuk, maar dit gaan we natuurlijk niet doen."
Ellen Sprangers:    Moeder Anna     Jullie weten toch dat ik van gedichten houd!”
Tonny Reijnders:   Dochter Vera     “Het gaat om wat mamma wil.”
Inge Cremer:          Dochter Do        “Hoe zo kan het niet; zijn wij de eerste.” 
Jaap Huizinga:       Vader Ben          “Nooit echt over gesproken. Weet je, we leefden.”

 

Regie/tekst Mirjam Gosselink

 


 

Mirjam Gosselink is in 1990 afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht als docent drama/regisseur. In de loop van de jaren heeft ze zich gespecialiseerd in improviseren. Haar theaterteksten ontstaan op de speelvloer en worden vervolgens verder uitgewerkt en geboren achter de schrijftafel.
‘Een paar jaar geleden wilde ik al een voorstelling maken over afscheid, maar toen kwam er uiteindelijk een voorstelling over de zoektocht naar geluk. Blijkbaar had deze wens tijd nodig en kwam de vraag vanuit de uitvaartvrouwen op het juiste moment.’

 

 

 

 

 

(Foto: Lisette Pavoordt)